Brændekomfurer fra "Det Vilde Vesten" - Perler fra USA 1860 - 1935

AMERIKANSKE BRÆNDEKOMFURER.
De amerikanske brændekomfurer,som blev produceret fra ca. 1850 er ofte rigt ornamenteret og de rene kunstværker.Jeg husker dem fra westerns,hvor John Wayne kogte vand til sin kaffe.Man ser dem i alle gamle film,og jeg besluttede at grave lidt dybere for at finde ud af,hvor disse op til 500 kg tunge kolosser blev af.Jeg fandt ud af,at der faktisk findes folk over hele USA,som samler,renoverer og sælger disse gamle klenodier.Jeg blev under mit researcharbejde så "hooked",at jeg har tænkt at købe og importere nogle stykker til min samling.
Jeg kan lige se et sådant komfur i køkkenet i et amerikansk bjælkehus i Danmark.Betingelsen for at montere et AMERIKANSK BRÆNDEKOMFUR er,at man har en murstensvæg bag det,da skorstensfejeren vil forlange en afstand til brændbart materiale på 30 - 50 cm.
Det er ikke billigt at anskaffe sig et AMERIKANSK BRÆNDEKOMFUR.Bare transporten fra et eller andet sted ude i nowhere til en større by,hvorfra det fragtes til en havneby,hvor det kan udskibes til Europa.
Amerikanerne ved også,hvad de skal koste.Man skal også være sikker på,at komfuret er 100% komplet,da der i Europa ikke findes en skrue til et AMERIKANSK BRÆNDEKOMFUR.
Et stort AMERIKANSK BRÆNDEKOMFUR vil nemt beløbe sig til 75.000 dkr.,men så har man også en fantastisk varmekilde på 4 - 500 kg som naboen garanteret ikke har.
Jeg vil med nedenstående fotos vise et bredt udsnit af de komfurer,som findes i USA.De ældste fra 1860 - 1915 er næsten alle fremstillet i massivt støbejern.De nyere er der ofte låger osv.,som er fremstillet af emaljeret tyndplade.Der er rigtig mange af komfurerne,som har mange forniklede detaljer.
Komfurene er af flg. mærker : MagicHub,Oakland,Glenwood,Quaker,Andes,Acorn,Brockway,Eureka,Malleable,Zenith,Sunray,Round Oak,Peerless,Crawford,Homegrand,Village m.fl.
Det kan iøvrigt lade sig gøre,at bygge en del af de AMERIKANSKE BRÆNDEKOMFURER om til gas og el.
Klik på fotos for forstørrelse og tekst.