Gode råd omkring køb af ovn fra før 1920

Loven om genopsætning af støbejernsovne og kakkelovne fra før 1920 bliver i høj grad håndhævet af landets skorstensfejere og i mange tilfælde med god grund.Der er produceret meget skidt efter 1920,som selvfølgelig bør sorteres fra,da det langtfra gavner vores miljø. Der er fra 1/1- 2018 kappet 20 år af, så grænsen for installering af gamle ovne, også i ikke fredede bygninger, er 1920.

Når det så er sagt,findes der også rigtig mange effektive og fine ovne fra før 1920.Hvis vi nu starter fra 1750 - 1875,dvs. norske,svenske og danske vindovne,sektionsovne og etageovne.Disse ovne er ikke specielt brændebesparende og langtfra tætte,så man dermed kan styre lufttilførselen.Lågerne gaber,samlingerne er meget dårligt tilpassede,støbningen er grov og emnerne skæve.Så har man ikke foret ovnen indvendig med mørtel under opsætningen,falder ovnkitten ud og man kan se lige gennem ovnen.
Men har man et gammelt hus fra 1700 - tallet,sætter man ikke en moderne postkasse fra Bauhaus ind i huset.Man sætter selvfølgelig en gammel ovn ind,køber den hos een,som har forstand på at fore den med sten og mørtel.Så får man en ovn,som er varm længe efter endt fyring,da pladerne kan være 2 cm. tykke og op til 4 sektioner og vejer op til 800 kg.
Støbejernsovne fra 1890 - 1920 er en helt anden historie.Man finder ovne,der lever helt op til standarden af i dag.Konvektionsprincippet er ikke en ny opfindelse,men findes i ovne fra 1900 og frem.Ovnene er fantastisk støbt og emnerne passer sammen med millimeter nøjagtighed.Rundtræksovnene er også effektive - røgen tvinges ned i foden inden,den finder vej op gennem ovnen og ud gennem røgtuden måske 180 cm. fra bunden.
Når man vil investere sine penge i en gammel ovn som samtidig forventes at være effektiv og smuk,er der mange ting,man skal sikre sig inden.Man kan selvfølgelig tage den sikre vej og gå til en fagmand og købe sin ovn færdigrenoveret med montering,hvilket jeg varmt kan anbefale.Hellere nu end senere,da vi er en uddøende race.
Men synes du,det kunne være sjovt at købe ovnen urenoveret og evt. få en fagmand til at renovere den,er der rigtig mange faldgruber,som du nemt kan plumpe i.Skrækcenariet er selvfølgelig,at ovnen ikke er komplet,som sælgeren bedyrede.Så er du rigtig på den,da man jo ikke går i Superbrugsen og køber den manglende del.
En støbejernsovn fra ca. 1900 i 3 etager består af ca. 50 dele.Så hvis du præsenteres for en stak dele liggende på en pallet og får at vide,at dette er en ovn - stol ikke på det.Du har ikke en kinamands chance for at checke,om ovnen nu også er komplet.Det kræver mange års erfaring at se,om ovnen er ok.
Den skal endvidere slutte helt tæt ved lågerne.Og gør den ikke det - gå langt uden om.Hvis lågerne ikke slutter tæt til ovnens front,er der ingen redning og du vil ikke kunne styre lufttilførselen - altså Genbrugspladsen er næste stop.
Køb ikke noget,som en eller anden grovsmed har øvet sig på at svejse.Det holder sikkert ikke i længden.Hvis kulstoffet i støbejernet er brændt ud efter mange års fyring,kan man glemme at lave en svejsning,som holder.
En revne kan repareres med plade på bagsiden,huller,gevind,skruer osv.,men det bør man lade folk om,som har forstand på de dele.
Ovnpladerne kan være tæret,hvor ca. 10 mm af pladen er skjult - altså i sammenføjningerne.Den kan sagtens være så rusten og tæret,at man ikke behøver at fragte ovnen hjem men i stedet direkte på Genbrugspladsen.
Man kan også komme til at betale overpris for "vraget",så ovnen i sidste ende vil blive dyrere,end hvis du købte den hos eksperten.
Og sidst men ikke mindst.Du skal være 100 % sikker på,at ovnen er fra før 1940.Fagmanden indkøber ikke en ovn,som ikke må genopsættes.Han checker om nødvendigt gamle kataloger fra den pågældende fabrik,inden købet gennemføres.
Jeg har samlet litteratur,gamle kataloger fra et væld af danske fabrikker og norske,svenske og danske tidsskrifter omhandlende ovne tilbage til 1500 - tallet.
Så vær yderst forsigtig og kræsen derude,hvis du vil lege ovnekspert for en stund.Er du i tvivl,er du velkommen til at sende mig en mail,og jeg vil efter bedste evne guide dig gennem de værste forhindringer.
På min webshop kan du finde drejebøger til "Gør det selv" renovering af støbejernsovne og brændekomfurer.