Morsø 1BO brændeovn fra 30'verne som pengeskab

MORSØ 1B OG 1BO fra 30'verne er ikke nogle af de bedste ovne,som har set dagens lys.De har været populære op til dato og har stået i tusindvis af hjem over hele Danmark.
De er forslugne og har ikke verdens bedste forbrænding og har været årsag til mangen en skorstensbrand.Men ovnen er dekorativ og har et flot og klassisk design.

EN IDÈ FØDES.
Jeg var hos en kunde for at montere en kakkelovn da hun fortalte,at hun havde nogle 1BO'ere stående.Hun spurgte,om vi kunne renovere og installere éen af dem i huset,da hun syntes det var synd at smide dem ud.Jeg fortalte hende om ovnens ulemper og at der ikke var nogen synderlig god økonomi i at genopsætte ovnene.
Hun var et meget kreativt menneske og spurgte,om vi kunne lave en 1BO om til pengeskab.Jeg tog ovnen med hjem og satte mig og kiggede på fænomenet da jeg fik den ind på værkstedet.Jeg så hurtigt,at et pengeskab på 30 x 40 x 25 cm med adgang fra ringene i toppladen var muligt.

PENGESKABET TAGER FORM.
Pengeskabet skal jo ikke ligne et pengeskab,men en uskyldig brændeovn.Derfor var det vigtigt,at selve den 6 mm tykke stålbox blev monteret,så man ikke på ovnens overflade kunne se,at der indeni var lavet et næsten uindtageligt fort af stål.
Brændeovnens top og bund med stålkassen i midten blev boltet sammen,boltenes hoveder blev svejset til pladerne uden mulighed for brug af værktøj,alt blev monteret indefra og til sidst forseglet med plader,som det ville tage en rum tid at fjerne.Til sidst blev der boret huller i fødderne,så ovnen kunne skrues fast i gulvet og ikke ville kunne fjernes uden brug af skæreværktøj.

PENGESKABETS LÅGE.
Pengeskabets låge blev laserskåret i 8 mm stålplade og 3 forsikringsgodkendte låse monteret på bagsiden.De eneste synlige tegn på,at det er en låge er nøglehullerne.
Derfor måtte der findes en løsning på at sløre pengeskabets indgang.Det blev en gammel kobberkedel,som dækkede både lågens håndtag og nøglehullerne.
Ovnen endte med at veje på den gode side af 150 kilo og ikke noget man forbinder med et "moneysafe".Og skruet fast i gulvet skulle der anvendes en kraftig hammer eller en stor vinkelsliber for at gøre det af med pengeskabet.

OVERFLADEBEHANDLING.
Ovnen blev adskilt,sandblæst og lakeret med 2 x ovnfast maling inden montering.
Det gør det muligt at montere "pengeskabet" også i sommerhuse ved havet uden,at det bliver angrebet af rust.