Et meget smukt herregårdskomfur fra Morsø - anno 1875

Her har vi et utroligt smukt herregaardskomfur fra N.A. Christensen, Nykjøbing Mors - anno 1875.

Komfuret er langt - ca. 2,15 m. Der er i højre side indbygget et varmeskab,som er helt originalt.Så her har vi et komfur,som brugtes på en stor herregård med mange ansatte. Endvidere er der 7 kogesteder og 2 bageovne,som styres fra stikspjæld i toppladen.I de 2 foregående Hess - komfurer,styres røgens veje af 2 spjæld,som betjenes fra fronten hvilket må have været revolutionerende omkring år 1900.

Men dette komfur er jo også nogle år ældre,så der er blevet byttet en del rundt på de 5 stikspjæld i løbet af en arbejdsdag.Nogle lukker helt,nogle lukker halvt og andre er der kun for at lukke hullet i toppladen.

Inden renoveringen påbegyndtes,var komfurets front delt i 6 stykker.Murværk og ovne indeni var simpelt hen skredet med årene,og presset på fronten var blevet for stort,og komfuret sprak.Der var iøvrigt ingen bindemiddel i mørtelen,så der var nærmest  kun sand mellem stenene.Der blev konstrueret en pladejernsramme på bagsiden af fronten,hvorefter næsten 100 skruer måtte til for at få det til at ligne et komfur igen.

Komfuret består af ca. 60 dele og vejer ca. 1 ton. Mål - L x B x H - 215 x 110 x 75 cm.
 

Kontakt

Lars Falk
Sundgade 20, 1.
6400 Sønderborg
+45 51 72 39 52 (gerne aften og weekend)
lars.falk@gmail.com
www.lars-falk.dk