Lange-Skandia komfur årg. 1900 med vandbeholder for centralvarme

Jeg bliver ofte stillet spørgsmålet : Kan man bygge et komfur om,så det kan bidrage til radiator- el. gulvvarme i huset? Det kan og må man godt. Den nye lov om brændeovne siger som bekendt,at komfurer fra før 1940 må genopsættes. Desuden skal en ovn specielt lavet til dit hus ikke typegodkendes. Alt skal jo selvfølgelig laves,så lovens krav er opfyldt, og skorstensfejeren skal til sidst godkende indretningen.Og skal man installere et komfur med vand til suppleringsvarme,skal man helt sikkert alliere sig med en VVS - installatør.

En brændeovn eller komfur med vandtank er nemlig ikke legetøj. Begge dele kan eksplodere og vælte et hus,hvis de ikke er installeret korrekt. Og en vandtank er ikke bare noget,som svejses sammen af forhåndenværende materialer. Der er mange ting,som skal være i orden,såsom godstykkelse,svejsning,trykprøvning,til- og afgangs placering,volumen osv. Og sidst men ikke mindst sikkerhedsventiler,åben ekspansion m.m.

Jeg producerede og solgte brændeovne m. vandtank i 90'erne og har ved flere lejligheder overført princippet til brændekomfurer med succes.

I gamle dage byggede man ofte en spiral af vandrør ind i brændkammeret,som ofte sad i vejen for fyring,så man måtte fyre gennem ringene i toppladen.Rørene var også ofte i direkte berøring med ilden og blev i løbet af kort tid beskadiget af den meget hårde varme.

I dag bygger man jo ikke et komfur for efter 5 år at skulle skille det ad,for at udskifte en varmespiral.Der skal være økonomi i tingene og komfuret skal virke i mange år,inden installationen skal renoveres.

Det viste komfur var oprindeligt fritstående,ca. 130 x 70 x 54 cm,fra ca. år 1900.Et fantastisk fint komfur med bageovn,varmeskab,vandbeholder m. aftapning på fronten,5 kogesteder men i en sørgelig forfatning.Alt indeni blev nylavet og vandbeholderen til centralvarmen placeret bagest i brændkammeret.Benene blev afmonteret,og komfuret blev placeret på en muret sokkel,så det kunne betjenes i køkkenbords højde.

Kontakt

Lars Falk
Sundgade 20, 1.
6400 Sønderborg
+45 51 72 39 52 (gerne aften og weekend)
lars.falk@gmail.com
www.lars-falk.dk