Opstart

Efter at din antikke svenske ovn har tørret i 3 mdr.,er det vigtigt,at du starter forsigtigt op og ikke fylder ovnen med træ og går en lang tur.

Åben topspjældet helt.Læg 3 stykker træ af 7-10 cm's tykkelse ind og overhæld med tændvæske(eller sprittablet) og lad ilden få godt fat,inden du skyder spjældet halvt ind.Du ser tydeligt,hvis det er kommet for langt ind,da det så vil begynde at ryge ud af fyringslågen.Lad derefter porcelænsovnen brænde ud og luk spjældet. D.v.s. du starter med fyring i en times tid.Når ovnen er afkølet,kan du fyre igen i lidt længere tid og så fremdeles. Forøg brændetiden over 3 dage,inden du fyrer kontinuerligt.

Lader man ovnen brænde ud for at gå i seng, er det vigtigt at topspjældet står 1-1 1/2 cm åbent, så man ikke risikerer kulilteforgiftning. Derfor skubbes spjældet helt ind og trækkes max 1 1/2 cm tilbage, så varmen vil forblive i ovnens masse i adskillige timer.

For at skåne ovnens front,bør brændet stilles op ad bagvæggen og man flytter dermed varmen længere bagud i ovnen.Hvis brændet placeres frem mod lågen,vil varmen være skadelig for kaklerne lige over lågerammen.
Man kan anskaffe sig en kobber/messing spand med låg,som man kan skovle de sidste gløder i og bære ud,så man slipper for ventetiden på at kunne lukke topspjældet og dermed holde varmen inde i ovnen. Man kan også skubbe spjældet helt ind og rykke det 1-1 1/2 cm tilbage, så de sidste gløder brænder ud, man vil alligevel få gavn af den akkumulerede varme i  ca 10-12 timer efter endt fyring.

Er ovnen forsynet med glaslåge bag messinglågerne,behøver den ikke slutte tæt hele vejen rundt i rammen,da det jo er ovnens topspjæld som bestemmer,hvor stor luftgennemstrømningen i ovnen skal være.Den er der,for at kunne se ilden og holde øje med,hvornår der skal fyres eller lukkes ned.

Porcelænsovnen er fritstående og udvider sig og trækker sig sammen under opvarmning og afkøling.Fugerne går fra hinanden og lukker sig igen,og det bevirker at der ofte falder lidt fuge ud.Derfor bør man en gang årligt reparere disse med : Hvid Alfix flisefuge,som efter påsmøring tørres forsigtigt over med en lille skumgummisvamp.Tør forsigtigt efter med en blød klud eller en sammenkrøllet avis.

BRUG KUN TØRT BRÆNDE!

 

Kontakt

Lars Falk
Sundgade 20, 1.
6400 Sønderborg
+45 51 72 39 52 (gerne aften og weekend)
lars.falk@gmail.com
www.lars-falk.dk