Porcelænsovnens fundament

Det er meget vigtigt,at den svenske porcelænskakkelovn har et godt fundament under sig.Ovnen vejer ofte ca. 1 ton opsat,så der skal ikke megen fantasi til at forestille sig,hvad der kan ske,hvis man sætter ovnen direkte på et trægulv.

Jeg skal her anskueliggøre de to mest brugte løsninger:

  1. Har man mulighed for det, mærkes ovnens fod op på gulvet,hvorefter der skæres ud i trægulvet nøjagtig til fodens forkant. Der fremkommer nu et hul nede i bjælkelaget hvor også skillevæggene bliver synlige. Der bores nu kraftigt tentorstål, T- eller I jernsprofiler ind i væggene og forbindes. Forinden har man foret støbekassen med plast, og hullet fyldes med beton. Er der krybekælder,graves der til fast bund hvorefter man evt. benytter sokkelsten,lecablokke el.lign yderst i fundamentet inden betonen fyldes i. Almindeligt betongulv (8-10 cm) evt. med rio-net er et udmærket fundament.
  2. Der kan være forskellige årsager til,at man ikke kan lave fundament nede under gulvets overflade.Derfor kan man bruge porcelænsovnens fod som fundament.D.v.s. man borer jernene ind i væggene nederst i ovnens fod som er 30 cm. høj.Derefter støbes i foden.Har man gode vægge,er denne løsning ikke dårligere end den først omtalte. De 5-6 kakler i foden vil sandsynligvis ikke kunne reddes ved en nedtagning af ovnen,men det vil kun i sjældne tilfælde kunne betale sig at tage ovnen med sig ved en flytning.Porcelænsovnen vil i de fleste tilfælde være et stort plus og højne en ejendoms værdi ved et salg.

 

Kontakt

Lars Falk
Sundgade 20, 1.
6400 Sønderborg
+45 51 72 39 52 (gerne aften og weekend)
lars.falk@gmail.com
www.lars-falk.dk