Porcelænskakkelovne

En svensk porcelænskakkelovn er en fantastisk varmekilde. Man fyrer ca.2 timer og kakkelovnen afgiver derefter varme i 10 - 12 timer ganske gratis. Den første betingelse for at kunne få en ovn opsat er en murstensvæg eller 15mm brandsikker plade opsat på stålreglar bag ovnen og 30cm på hver side af den.

Hvis man ikke har betondæk at sætte den ca.900 kg tunge gamle kakkelovn på, skærer ovnbyggeren hul i trægulvet nøjagtigt hvor ovnen skal stå, hvorefter han laver en støbekasse nede i bjælkelaget og sikrer med I-jern bjælker i væggen inden fundamentet støbes. Har man solide murstensvægge på begge sider af ovnen, kan man uden at skære i gulvet bore og indstøbe kraftige I-jern i de modstående vægge. I-jernene går ud i foden, hvorefter der støbes i denne, som der dermed danner fundament. Denne løsning bruges ofte i etagebyggeri, hvor det kan være kompliceret at gå ned i bjælkelaget.

En svensk porcelænsovn, som består af 30-40 kakler bygges på stedet med en kerne bestående af mursten,ildfaste sten og en blanding af blåler og pudsesand. Der laves 2 kanaler for og 2 kanaler bagtil i ovnen, således at røgen bliver ledt gennem 6-8 meter kanaler, inden den forlader den oppe i ca.2-2,20 meters højde. Ovnen kræver en skorstenslysning på 150 mm.Ovnen afgiver gennemsnitligt 3 kilowatt målt over 10 - 12 timer.Sten og kakler oplagrer så meget af røgens varme,at man kan holde hånden på afgangen fra ovnen selv når den fyres optimalt.

Stenene i kernen kommes i vand under monteringen og leret/sandet blandes med vand,d.v.s. der kommes ca.50-75 liter vand i ovnen under opmuringen. Derfor skal den lufttørre med åben låge i 3 mdr. inden ibrugtagning. Ovnene,der opsættes er mest årg. 1860-1915. God fornøjelse med din "nye" antikke kakkelovn.

NYHED-NYHED-NYHED-NYHED

Opdateret 10/6 - 2024.

De nye nøjagtige kvalitets kopier af gamle svenske porcelænskakkelovne er nu på trapperne. De er på fabrikken lige nu igang med at bygge de nye styles i deres udstilling og arbejdet forventes afsluttet 20/6. Den svenske ovnbygger Philip Håve og jeg flyver 30/6 til fabrikken i 2 dage. Fotos og priser offentliggøres her så snart vi er hjemme igen.

Kontakt

Lars Falk
Sundgade 20, 1.
6400 Sønderborg
+45 51 72 39 52 (gerne aften og weekend)
lars.falk@gmail.com
www.lars-falk.dk